luni, 6 iulie 2009

CUGETARI SI MAXIME MILITARE - CURAJ

CUGETĂRI ȘI MAXIME MILITARE

DESPRE CURAJ

Curajul este o virtute care scapa ipocriziei; el nu se poate preface. (NAPOLEON BONAPARTE)

Natura produce putin oameni curajosi, insa educatia buna formeaza un numar mare. (VEGETIUS)

Sunt mai multe feluri de curajuri: acel care provine din temperament la soldati; acel care provine din ratiune la ofiter; acel generat de dragostea de patrie pe care orice bun cetatean trebuie sa-l posede . (FREDERIC AL-II-LEA)

Pierderea banilor este o pierdere reparabila; pierderea onoarei este o mare pierdere; pierderea curajului este o pierdere ireparabila ( J. W. GOETHE)
Curajul poate fi mai intai indiferenta fata de pericol… curajul poate fi insa si rezultatul unor motive positive ca: ambitia, dragostea de tara sau entuziasm… Ambele feluri intrunite la un loc, dau cel mai perfect curaj (CARL VON CLAUSEWITZ)

Curajul este vederea peste propria fiinta si peste orice primejdie, a unui scop. (NICOLAE IORGA)

Curajul este ceva care se formeaza, care traieste si moare – si care trebuie intretinut ca si armele. (ANDRE MALRAUX)

Curajul si starea de spirit ale armatei au multiplicat in toate timpurile fortele fizice si vor face la fel si de aici incolo. (CARL VON CLAUSEWITZ)

Este un curaj barbatesc a privi raul in fata, a-l sili sa se opreasca, a-l patrunde linistit, rece si stapan si a-l descompune in partile sale. (FICHTE)

Cea mai inalte si mai sigura dovada de curaj nu sta numai in a dispretui moartea, ci in a-si stapani frica de alti oameni si nelinistea in fata strainilor. (FR. W. FORSTER)

Curajul este inceputul biruintei. (PLUTARH)

Dispretuiesc tot atat de mult pe acela care cauta un pericol inutil ca si pe acela care fuge din fata unei primejdii ce trebuie invinsa. (J.J ROUSSEAU)

Pastrarea in toate imprejurarile a parerii juste si legale despre lucrurile infricosatoare si neinfricosatoare numesc eu curaj. (PLATON)

Ce inseamna sa ai curaj? Ti-e frica si totusi faci ceea ce trebuie sa faci. (A.S. MAKARENKO)

Curajos nu e numai cel ce invinge pe dusmani, ci si acela ce-si infrange propriile pacate. (DEMOCRIT)

Norocul insoteste curajul. (CICERO)

Felurile curajului care sunt necesare indeosebi tineretului sunt: sinceritatea si staruinta in munca. (COMENIUS)

Curajul si dragostea de libertate fac minuni. (BALZAC)

Stiti cum se numeste veselia oamenilor care gandesc? Se numeste curaj al spiritului. (ANATOL FRANCE)

Daca vrei sa treci drept un om de caracter si de curaj in proprii tai ochi, nu face concesii de constiinta in directivele vietii tale. Daca vrei sa treci drept un om de caracter si de curaj in ochii altora, ajunge sa nu faci concesii la lucrurile mici, zilnice. (GARABET IBRAILEANU)

Trebuie sa avem hotararea si curajul sa tinem pas cu vremea, daca nu sa facem un pas inantea vremii. (PETRU GROZA)

Curajos este cel care stie a-si inabusi frica… Credeti oare ca cel care merge la moarte sub gloante nu simte nimic, nu se teme de nimic? Nu, acela stie sa-si invinga teama. (MAKARENKO)

Exista trei feluri de curaj: cel fizic, cel moral si cel spiritual. Trupul neinfricat in fata durerii si mortii; sufletul neinfricat in fata tentatiilor placerii, ale rusinii sau ale onoarei sociale; spiritual neinfricat in fata cailor nebatatorite, in fata ideilor pe care nimeni nu le impartaseste. Curajul fizic este cel mai des raspandit – nimic nu-I mai nobil decat dispretul fata de moarte. Curajul spiritual este cel mai rar intalnit - pe acesta se sprijina civilizatia umana. Curajul moral exita intotdeauna, ca un reazem in spatele celorlalte doua feluri de curaj. De el are nevoie atat trupul, cat si spiritul. Este ceea ce numim virtute. (CONSTANTIN TSATSOS)

Curajul unei singure personalitati de a reprima erorile colective, infiltrate in constiinta, e un fapt istoric de mare valoare. (POMPILIU CONSTANTINESCU)

E adevarat ca in curaj e multa incontienta, dar are in el ceva sublime. Fara el nu exista progres (EUGEN BARBU)

Curajul vine treptat dar se exprima odata. In fata curajului totul paleste. Pe cei curajosi nu-i cauti, îi vezi, îi simti, îi stimezi. (MARIN VOICULESCU)

Culese, adaptate, verificate si traite de col. R. Viorel Ciobanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adaugati comentariul dvs.

Vizitatori unici